torstai 4. lokakuuta 2007

Kansainvälinen koulukirjastopäivä lähestyy

Lokakuun 22.päivä vietetään kansainvälistä koulukirjastopäivää maapallon eri kolkilla hyvin erilaisissa koulukirjastoissa. Tämän vuoden teemana on KOULUKIRJASTO - OPPIMISEN VOIMANPESÄ (Learning: Powered by your school library).

Kun meillä Suomessa on 10.10. mielikirjapäivä, joka näyttää suuntautuvan enemmän kaunokirjallisuuden lukemisen ympärille, olisi luontevaa keskittyä kansainvälisenä koulukirjastopäivänä tiedonhakuun. Tämän vuoden teema korostaataankin kirjaston merkitystä oppimisen kivijalkana.

Mutta olemmeko Suomessa osanneet riittävästi tuoda esille koulukirjastojen merkitystä informaatiokeskuksina tai monipuolisina oppimisympäristöinä, jotka mahdollistavat työtapojen monipuolistamisen ja erilaisten oppijoiden huomioimisen sekä yhteisöllisen tiedonrakentamisen ja monenlaisen luovuuden? Minusta tuntuu, että aivan liian moni mieltää kirjaston kirjojen säilytys- ja lainauspaikaksi eikä moderniksi oppimiskeskukseksi. Toisaalta yleisivistävän koulun koulukirjastonhoitajan palkkaus on niin pieni, että se ei mahdollista kirjasto-opetuksen kehittämistä tai kirjastonhoitajan toimimista muun opettajan apuna tiedonhaku- ja tiedon prosessointitilanteissa.

Ei kommentteja: