sunnuntai 2. syyskuuta 2007

Koulukirjastonhoitaja puhaltaa hengen kirjastoon

Kunpa poliitikot tai virkamiehet kantaisivat näkyvää huolta Suomen koulukirjastojen kehittämisestä. Tarvetta olisi!

Koulukirjaston heikkoa asemaa voisi kohentaa esimerkiksi näin:
  • kirjoittaa lakiin yksiselitteinen määräys koulukirjastoista,
  • perustaa opetushallitukseen uudelleen koulukirjastoasioista vastaavan virkamiehen pesti,
  • kouluttaa paikallisvirkamiehiä, selkiyttää koulukirjastonhoitajan palkkio virkaehtosopimuksessa modernin koulukirjaston vaatimuksia vastaavaksi ja
  • suunnata määrärahoja koulukirjastojen aineiston hankintaan.
Koulukirjastojen määrästä tai laadusta voisi tehdä kattavan tutkimuksen ja selvittää, onko maassa toimivia koulukirjastoja enemmän kuin ne tuhat kirjastoa, jotka hakivat Kopiostolta rahaa Kohennetaan koulukirjastoja -kampanjasta vuonna 2005.
Kaipaan koulukirjastoillemme oikeutusta, tunnustusta ja riittäviä toimintamahdollisuuksia. On kestämätöntä, että suomalaiset koulukirjastot ja niiden kehittäminen ovat yksittäisten koulukirjastonhoitajien vastuulla.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Puheenvuoro sai minut miettimään, miten erikoista on, että kirjastojen luvatussa maassa koulukirjastot elävät omaa hiljaiseloaan kuka missäkin unohdetussa varastoluokassaan.
Koulukirjastonhoitajan tulisikin olla monen alan ammattilainen; hänen tulisi hallita sekä kirjastoalaa että pedagogiikkaa, hänen pitäisi olla paitsi pilkuntarkka ja sivistynyt, myös luova, kekseliäs ja innostava. Aikamoisia haasteita!