Sivusilmällä seurailen yleiseurooppalaista keskustelua koulukirjastorintamalla. Näyttää siltä, että aivan hirveä draivi on meneillään yhdessä jos toisessa maassa. Nyt valmistellaan mm. pedagogisia portaaleja. Kävin äsken vilkaisemassa italialaista ja ruotsalaista. Jälkimmäisestä (http://www.pedc.se/) löytyy mm. koulukäyttöön ilmaisten kuvien valikoima. Käykääpä kurkkaamassa, ja käyttämässäkin.
Opetushallitus puuhaili jokin aika sitten koulukirjastoportaalia, mutta hanke taidettiin haudata kaikessa hiljaisuudessa. Myös kuntien EU- tai muulla ulkopuolisella rahoituksella pyörittämät mediakeskukset ovat monella paikkakunnalla lopettaneet toimintansa.
Entäs meillä Suomessa tietoyhteiskunnan mallimaassa: asenteena ei, ei, ei, ei ole rahaa, ei ole tarvetta. Vanhanaikaista. Pitäisi kai puhua meilläkin informaatiokeskuksista eikä koulukirjastoista. Kun ei ole poliittista tahtoa, ei ole rahaa. Kun ei ole lakia, ei ole velvoitteita.
Eikö olisi suotavaa tarjoja opettajalle ja koulukirjastonhoitajalle kaikki keskitetty apu ja koulutus, jotta oppijoiden tasa-arvoinen kohtelu voisi toteutua? Tulen todella aina kateelliseksi, kun ajattelen monen muun eurooppalaisen maan koulukirjastoja ja niiden toiminnan kehittämiseen satsattuja pääomia, aineellisia ja aineettomia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
6 kommenttia:
Olen juuri saanut neuvoteltua oman koulukirjastobudjetin, mutta summa jäi vielä mietinnän alle. Auttakaa, millaista summaa uskaltaisin kysyä per oppilas?
Pyydä 17 - 20 euroa/oppilas. Sadan oppilaan koulussa se merkitsisi vain 1700 - 2000 euroa, tuhannen oppilaan koulussa saa summan kertoa kymmenellä. Tuolla summalla saa oppilas nykyisin yhden oppikirjan. Jos on kyse vasta perustettavasta kirjastosta, summan pitäisi olla suurempi. Kiinnostaa todella tietää minkäkokoisia budjetteja koulukirjastoilla on. Kerrottehan. Omani on 5,7 euroa/oppilas.
Meilläkin mennään tuossa viiden ja kuuden euron välillä. Meillä oppilaita on vähän vaille 500. Äskeisen vastaajan peruste 1 oppikirja/ oppilas on oikein hyvä!
Toisaalta näillä meidänkin rahoilla saa jo hankittua niin paljon kirjoja, ettei oikein ehdi annetussa ajassa (3 vuosiviikkotuntia) hankkia, luetteloida ja muovittaa - varsinkin kun pitäisi jotain muutakin tehdä, kuten pitää kirjastoa auki oppilaille ja opettaa tiedonhallintataitoja ja vaikka mitä.
No tämä nyt on tätä. Olen ihan iloinen siitä, mitä on. Aina voisi olla paremmin - tai huonommin.
Kuvapankista puheen ollen piti vinkkaamani alunperin Helsingin yliopiston sivujen kautta löytämiäni kansainvälisiä kuvapankkeja.
HY:n sivu: http://www.cs.helsinki.fi/group/vertti/vertti/tyokalut4.shtml
Pari pankkia vielä näin suoraan linkattuna:
(Muista vilkaista käyttöehdot!)
http://www.sxc.hu/(Laaja, ilmainen kuvapankki. Sisältää paljon vapaita kuvia, joissa kuvaajaa ei ole pakko mainita.)
http://www.morguefile.com/(Kuvia kaupalliseenkin käyttöön, käyttöehtojen mukaan edes kuvaajan nimeä ei tarvitse mainita)
Koulutuksesta puheen ollen: onko tietoa nimenomaan koulukirjastonhoitajille suunnatusta koulutuksesta? Jäimme Hämeenlinnan Avaimia koulukirjastoon -koulutuksesta rannalle. Onko uutta tai uusintaa tiedossa?
Huomenna on syksyllä alkaneen koulutuksen viimeinen koulutuspäivä. Kuulen silloin palutetta kurssilaisilta. Jos opetushallitus edelleen rahoittaa koulutusta, uutta järjestettäneen keväällä tai syksyllä 2008. Kumpi olisi parempi?
Lähetä kommentti